Tampa Yacht & Country Club by J. Banks Design Group

Home Travel Tampa Yacht & Country Club by J. Banks Design Group
Tampa Yacht & Country Club by J. Banks Design Group

The Tampa Yacht & Country Club has been a pillar in the South Tampa community since 1904. In 2012, management and governance recognized that in order to remain relevant to its membership and compete with the many local restaurants and golf clubs, there needed to be improvements made to the dining areas and facility overall. The membership soon approved an aggressive program to fund $16 million in improvements. These improvements included a brand-new marina, enlarged poolside pavilion, new maintenance building and 3,000 square foot kitchen addition, as well as a complete overhaul of the formal and family dining spaces. J. Banks Design Group was engage to execute the dining spaces which include casual dining, formal dining and a bar.

Commodore’s Cove is the casual dining space of the Club. We wanted to transform their once traditional, dated dining room into an area that exudes relaxed sophistication and casual elegance while providing an intimate and enjoyable dining experience. To achieve this, J. Banks Design Group incorporated rich textures and mixed finishes in a light filled space. An eclectic mix of past and present, this design blends shiplap walls, blue-hued striped carpeting, burgee flags, and contemporary lighting fixtures to create an aesthetic that is both nautical and elevated.

The Bar was an addition to the dining area to better serve the members of the club while creating a laidback, casual experience. Comfortable seating invites members to linger, whether to watch television or socialize. A sense of place was maintained with nautical accents including a repurposed ship wheel and salt and pepper shakers in the form of gold-finished fishing reels.

The Pilot House is the formal dining room of Tampa Yacht & County Club. Rich, deep finishes create feelings of warmth and comfort, while the detailed millwork preserves the formal elegance of the space. Bespoke carpet was installed for acoustic control, durability and safety. The design combines both old and new, from the traditional chandeliers to the contemporary buffets.